agència d'informació 29-s

Ampli recolzament de la jornada de lluita i manifestacions històriques a les ciutats mitjanes catalanes

14 d Nov a les 18:36 per redacció | descarregar l'article en PDF alter-lingüa: Español ||
URL CURTA http://agencia29.net/1568 ||

Resum del seguiment de la vaga arreu del Principat, País Valencià i Illes Balears

La vaga general del 14 de novembre ha tingut un seguiment majoritari a gairebé tots els sectors laborals del Principat, el País Valencià i les Illes, segons la versió dels sindicats, que han assegurat que entre el 70% i el 85% dels treballadors s’ha sumat a l’aturada contra les polítiques d’austeritat i les retallades.


Un cop més, però, les dades de les organitzacions dels treballadors no coincideixen amb les que han donat les administracions, que rebaixen el seguiment de la vaga al voltant del 20% dels assalariats.
El seguiment més alt de l’aturada s’ha donat al Principat, on el 80% de les treballadores dels torns de nit i de matí han secundat la protesta, segons els sindicats. La Generalitat de Catalunya, en canvi, rebaixa la xifra al 19,8%. La vaga ha estat generalitzada a la indústria, amb aturades del 100% en grans empreses com Seat, Nissan, Altsom, Roca, Lear, Repsol o Frape Behr (les tres darreres a la demarcació de Tarragona). Amb l’excepció de les franges en què s’havien establert els serveis mínims, els transports públics s’han aturat completament. Al sector de l’Ensenyament el seguiment ha estat del 80% i a l’Administració de la Generalitat s’ha elevat fins al 82%, sempre segons la versió sindical. Pel que fa als comerços, la patronal Confederació del Comerç de Catalunya ha reconegut que la majoria d’establiments han optat per no obrir les portes aquest dimecres.
Tots els caixers del centre de Torredembarra es troben inutilitzats i l’estació de RENFE de rodalies ha quedat, també, fora de servei.
A Girona, un centenar de persones ha fet una acció contra els desnonaments davant la seu Bankia a Girona.
En general, arreu del Territori s’han organitzat manifestacions qualificades com a històriques des de l’anomenada transició: a Badalona, 3000 persones; al Prat del Llobregat, 5000; a Cardedeu, 400 i a Manresa, unes 1000 persones.


Seguiment al País Valencià i les Illes

Els sindicats valencians, per la seva banda, han assegurat que el seguiment al País Valencià ha estat del 76%, amb aturada del 100% a la factoria de Ford a Almussafes inclosa. A l’ensenyament ha estat del 65%; a universitats del 90; del 59% a sanitat; del 56% a justícia; i, finalment, del 55% al conjunt del sector públic. A les Illes, els sindicats han qualificat la jornada d’èxit, amb un seguiment del 71% de l’aturada del 14 de novembre.

Terres de l’Ebre
A les Terres del Ebre, el seguiment de la jornada de vaga general ha estat superior al 50% segons la UGT. La Delegació del Govern redueix les xifres de seguiment al 10% al sector de l’ensenyament, al 7% a sanitat i al 6% a l’ajuntament de Tortosa. Al mercat central de Tortosa, totes les parades han tancat així com bona part dels comerços de la ciutat.

Ciutat de Barcelona

Segons la CGT, més del 60% del sector serveis i comerços han tancat avui per la vaga general i la resta de negocis que han obert han restat pràcticament buits de consumidors. Han tancat 31 de les 38 biblioteques públiques de la ciutat de Barcelona, això mostra que el seguiment de la vaga per part seva ha estat majoritari.
Cap al migdia el piquet de Feministes Indignades ha expropiat un supermercat al centre de la ciutat. El col·lectiu dels Iaoflautes, amb alguns piquets i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca han unit esforços per ocupar dues sucursals del BBVA, una a Passeig de Gràcia amb Mallorca i l’altra a Mataró.
D’altra banda, 600 persones han ocupat l’Smart Cities expo, a la fira de Barcelona, en solidaritat amb la vaga de fam dels treballadors de Movistar.

Descarrega l'article en PDF |||| Traduccions automàtiques: Castellano | English

Seguir la vida del sitio RSS 2.0 | Visitar en mode text | Avís legal | Spip
Yolanda Vaqué, 27 anys: “L'agència de viatges on treballava ha tancat després de mesos de patiment i de no poder dormir. Els del sindicat ens deien que no féssim vaga, que no ens manifestéssim, que no denunciéssim l'empresa. Ara em criden a la vaga. Haurem d'inventar nous sindicats i fer vagues de debò”